START | OM MIG | ADMIN | KONTAKT
 
Bygge av Subbaslåda

Nu är det dags igen! Bort med det gamla och in med det nya!
Förra subban lät bra och jag var väldigt nöjd med den. Dock fanns det en stor nackdel med den. Den var lite för stor, och sedan kändes den inte helt superrätt i hemmet. Utöver det har min nya reciever (CAV AV-2086) inbyggd subwooferförstärkare som efter övervägande testresultat vinner i långa loppet. Basarna drivs alltså på den. Därför inhandlades en ny Peerless SLS 8'a och basreflexrör. Som basreflexkonstruktion låter den bättre till film (kommer sänka -3dB med 12Hz från förra konstruktionen). Sedan blir det 2 separata lådor, som förhoppningsvis kommer låta ännu bättre.
Lådorna byggs i 22mm MDF och kommer vara 300x300x400mm stora ungefär.




2 gånger Peerless SLS 8"
Två är alltid bättre än en. Elementen som skall sitta i varsinn låda på 26 liter. Trevligt element som låter väldigt bra i mina öron.
Basreflexportar - Portarna har en diameter på 55mm och en totallängd på 129mm.



Dubbelt upp
Peerless SLS 213 8"
Basarna är inhandlade på Ljudia och kostar 695kr/st. Impedans : 8 Ohm Frekvensomf: 35-700 Hz Effekt: 200 W Känslighet: 86.8 dB/SPL



Garaget får vara sågeri
Garaget med verktyg, skräp och en smula djävulskap högt och lågt. Får se om vi kan stånka fram 2 små sublådor av MDF-boarden på 22mm som ligger på bordet.



Ursågning
Alla bitar sågas ut, och högen med måttade brädor växer. Vanlig gammal hederlig cirkelsåg och en styrkant och det blir rakt!



Stadgning
Denna bit får agera stag inne i lådan för att öka styvheten i konstruktionen. 3 överlappade hål har sågats ut med dosfräs och kanterna har fasats av med överhandsfräs.
Till höger syns också hålen för basreflexrören, också ursågade med dosfräs och fasade med överhandsfräs.



Byggsats
Vips så har man efter en del slit och damm i luftstrupen pulat ur 2 kompletta lådbyggsatser ur MDF-boarden som bara är att skruva ihop (För att säga det lite enkelt...)
En halv MDF-board gick åt, till 2 lådor. Spillbitarna som blev räcker knappt att tända med i kaminen, så det får väl anses som lönsamt. Total kostnad för den MDF som gått åt är är cirka 200kr.



Montering
Sidorna skruvas och limmas ihop. Sitter som berg gör det. Sedan får man ett exakt svar på hur vindögd man varit vid ursågningen.
5cm mellan skruvarna är vad jag brukar köra på. Sedan förborrar jag samtliga skruvhål och försänker dem, gärna lite extra så spacklet har något att fästa i.



Skruva och Borra
Staget skruvas dit och hål för polskruvarna/kabelanslutningarna borras upp på baksidan av lådan.



Ah, vad vore livet utan en överhandsfräs? Det blev 1mm för mycket på ena kanten. Rackarns, men det löser ett stycke fräs till. Utformningen på fräsen funkar som så, att kulagret ligger ann mot den raka skivan, medan skäret fräser bort allt överflödigt material så det blir jämt och plant! Royal!



Fronstycke
En tunn (12mm) bänkskiva i mahogny inhandlat på Bauhaus. Priset kommer jag inte ihåg, men cirka 200kr tror jag. Den får agera baffel, och skall endast slipas och oljas senare.
Bänkskiva i Mahogny. Inhandlad på Bauhaus för cirka 200kr



Mahognyskivan skall sitta med plugg och trälim senare, så än så länge borras bara hål för pluggen upp och den sågas till exakt rätt dimension.
Eftersom jag inte skruvat ihop hela lådan helt, kan jag skruva upp ena väggen och borra hål igenom MDF-baffeln och samtidigt i Mahognyskivan, och på så vis underlättas pluggnignen betydligt. Märkstift i all ära, men detta blir exakt.



Håltagning
Ett hål borras och utgör ett gemensamt centrum på båda skivorna. Sen är det bara att plocka fram Herr Fräs igen och borra upp baffelhålet samt det större hålet i mahognyskivan.



Mahognyskivans yttre kant fasas av i 45 grader, skarpt och bra.
Sedan så är basen på väg att provsitta sitt nya hus. Han tycks trivas och hålet tycker han det var lagom passning på.




Så här kommer framsidan på baslådan att se ut. Gillar det mörka träslaget.
Har fått en del repor efter bland annat överhandsfräsen, men eftersom det är massivt trä, så är det ju inga preoblem att gå några vändor med sliptrissan!



Klet
Lådan tätas invändigt med sättlim/montagelim. Det är perfekt i min mening, och när det stelnat blir det hårt. Eftersom hörnen inte ska röra på sig det minsta, så föredrar jag en tätningsmassa som blir hård istället för andra material som Latex eller Silicon, som jag skulle föredra till levande trä, t.ex. limträskivor som kommer röra sig.



En till baffel måttas ut och sågas fram ur limträskivan.
Sedan fasas alla kanter och bafflarna skall senare lackas med klarlack.



Sista biten
Sista biten limmas dit och sista lådan skruvas igen. Lådstommen är färdig!
Som tätning använder jag sättlim, precis som tätningen invändigt. Eftersom det är svårt att nå alla skarvar invändigt så använder jag sättlim istället för trälim på den sista sidan som skruvas dit.



Sådär
Färdiga lådor!
Nu väntar bara en massa timmars spacklande för att få allt precis plant.
Dämpmatta - Dämpmattan är inhandlad på Ljudia sedan tidigare och är av deras egna märke Zachry.



Spackling påbörjat
Pust... Detta spacklande. Men det brukar bli väldigt bra efter att man är klar.
Använder Biltema Standardspackel. Hårt som sten blir det och kryper inte vid torkning. Därför har jag försänkt skruvarna ordentligt, så spacklet har något att fästa i.
Standradspackel - Vanligt polyesterspackel inhandlat på Biltema för 114kr inklusive härdare. (1,5kg) Använder cirka 0,5 kilo per baslåda



Slipning
Införskaffade mig en skämmigt billig excenterslip på Cheapy i somras. Det är ju ingen super-duper-pryl, men den fungerar och spar in en hejdundrans massa tid och arbete.


Lackering
Lackning av frontbafflarna. Använder en högblank sprutlack, som jag använt tidigare och är helnöjd med. Väldigt lätt att aplicera när det gäller sprayburkar. Rinner väldigt sällan då träet suger upp en hel del.
Tror detta kommer bli bra!
Klarlack - Klarlack från Plastic Padding. Inhandlat på Jula för 99kr



Klarlack
Klarlacken är av märket Plastic Padding och funkar på alla underlag.
Tycker den funkar bra och har använt den förr i många sammanhang.
Lackningen skedde utomhus idag, då vädret var så fint. Dessutom var det tjockt av slipspån i luften inne i garget, så där var det inte tal om att vara.



Plastfanér
Såhär ser plastfanéren ut



Lådan är färdigslipad och precis klädd med svart ekmönstrad plastfanér. Bulfritt blev det faktiskt som tur var. Är ett jäkla finlir att få det riktigt bra, men det gick fint.
Jag har rundat alla längsgående kanter så man kan dra runt plastfilmen i en enda längd. På så vis slipper man onödiga och fula skarvar på plastfanéren.



Elementet flyttar in
Basen flyttar in i lådan. Kabeln är på 4,0mm2 och funkar fint inuti lådan. Mycket grövre än vad de flesta tillverkare sätter in i lådorna.
Anslutningarna på basen lödes fast, förutom de kabelskor som redan sitter där (4mm2 kan vara rätt svårt att löda såhär direkt på stiftet, därför används en sko)



Baffel och Port åker på



Provspelning
Här ser man hörnet som är rundat så plastfanéren lätt kan böjas runt. Det är viktigt så in i norden att det är precis jämt rundat. Annars blir det kaputt. Överhandsfräs är ett måste.
Till höger så sätts basen på prov med några referensrullar i form av Sagan om Ringen!
Hur det låter? Riktigt maffigt faktiskt, och det är bara med 1 sub än så länge =) Trycker på riktigt fett i de lägre frekvenserna. Under 30Hz så är det inte mycket effekt, men det är väldigt få effekter så är så pass låga. Elementet har en lång slaglängd och när det får full kräm från förstärkaren så mår dem båda riktigt bra.



Färdig produkt
Såhär blev lådan när den blev helt färdig. Lägg märke till att detta bara är den ena lådan. Den andra är inte klar ännu, utan står och fryser ute i garaget.





Låda nummer 2; Check!
Låda nummer 2 är färdigklädd och elementet skruvas fast i lådan innan mahognybaffeln skall på. Använder Sexkant-skruv till att dra fast basen. Funkar utmärkt.









Dual
Såhär ser de båda lådorna ut bredvid varandra. Sexy =)
Än så länge så finns inga fötter på lådorna, så det är bara möbeltassar på dem för att inte repa golvet. Snart kommer det riktiga fötter. Inte spikes.






Provspelning
Sådär... Nu till lite musik.
Plockar ner några klassiker och favoritskivor från hyllan och får se hur det låter till musik. Nu är ju dessa lådor filmavstämda, och jag har dem normalt avstängda vid vanligt musik. Men de låter riktigt bra till musik också. Man får skruva ner dem lite bara, för dem tar lätt överhand.
Manowar - Battle Hymns

Thin Lizzy - Jailbreak

Dire Straits & Mark Knopfler - Private Investigati

Led Zeppelin - Vol.1

Bruce Springsteen - Greatest Hits

Iron Maiden - Dance of Death

Deep Purple - The best of

Tenacious D - Tenacious D






Jaha, ska vi sammanfatta allt så är jag på det hela taget mycket nöjd med både konstruktionen, utséendet och ljudet. Förstärkaren klarar att driva på basarna bra och tappar inte när konutslagen blir stora.
Totalt pris för bygget är lååångt under vad man skulle få betala för två liknande subbar i handlen. Cirka 2600kr har den totala byggkostnade landat på, vilket betyder 1300kr per sub, och då ingår kostnaden för baselementet som kostade 700kr, så nog tycker jag det är prisvärt allt! (Räknade med allt byggmaterial, lack, kablage, terminaler och hela köret)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Graphical Disasters by DoGo Designs
Copyright © 2005-2009 by DoGo Designs
All rights reserved